Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Η μπάλλα στην...πολιτική

                                                                                                                                      15/10/2011
                                  Η μπάλλα στην...πολιτική
Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα με το μεγαλύτερο λαικό έρεισμα. Το γεγονός αυτό, το κάνει ελκυστικό, στα μάτια ορισμένων “καλοθελητών”. Κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί από την πολιτική και έχει εξυπηρετήσει υπόγεια συμφέροντα.
        
    Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε σαν χώρα,θα κάνουμε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε το ποδόσφαιρο ως μέσο της πολιτικής.Προφανώς αυτές οι δύο έννοιες(πολιτικη-ποδόσφαιρο) είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Εδώ και πολλά χρόνια, στις εκάστοτε ποδοσφαιρικές πιάτσες ακούγονται διάφορες ατάκες του στυλ: όταν κυβέρνηση είναι η τάδε, τότε το πρωτάθλημα θα το κατακτήσει η δείνα ομάδα, ή ο τάδε πρωθυπουργός είναι οπαδός μιας ομάδας οπότε αυτονόητα θα ευνοηθεί. Όλα αυτά μου μοιάζουν σαν συζητήσεις καφενειακού επιπέδου. Ανέκαθεν τέτοιου είδους κουβέντες, είχαν μία αστεία μορφή, λίγο πικάρισμα μεταξύ οπαδών, λίγο θεωρίες συνομωσίας και άλλα τέτοια υπέροχα ώστε να συντηρούν αστικούς μύθους.
     Μήπωςόμως, αν εμβαθύνουμε, για την εμπλοκή της πολιτικής στο ποδόσφαιρο, ανακαλύψουμε άλλα ενδιαφέροντα πράγματα;
     Στο ελληνικό ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, υπήρξαν (όπως και θα συνεχίσουν να υπάρχουν) και διεφθαρμένοι πρόεδροι και αγώνες “περίεργοι” και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και άλλες πολλές παρασκηνιακές ενέργειες.
     Γιατίξαφνικά τώρα και με τόση ζέση, θέλουμε να ξεσκεπάσουμε όλη την βρωμιά που υποβόσκει για τόσα χρόνια; Γιατίασχολούμαστε περίπου πέντε μήνες με Ψωμιάδηδες, Μπέους, συνομιλίες, στημένα ματς, πονηρές διαιτησίες; Γιατίδεν έχουμε αποτελέσματα; Γιατίδεν έχει κλείσει το θέμα και σέρνεται μέχρι σήμερα, θαρρείς και είναι το δυσεπίλυτο πρόβλημα, όπου κάθε μέρα πρέπει να βομβαρδιζόμαστε απ'όλα τα ΜΜΕ με μικρές ανόητες λεπτομέρειες, ώστε να μας κρατάει το ενδιαφέρον και να ξοδεύουμε πολύτιμη φαιά ουσία;
     Ο αποπροσανατολισμός των μαζών πάντα κάποιους εξυπηρετεί.Στην προκειμένη περίπτωση τους διευκολύνει να περνάνε τα αντιλαϊκά τους μέτρα. Ο λαός γίνεται πιο ευάλωτος και οι αντιστάσεις του πιο ανίσχυρες. Ίσως να είμαι καχύποπτος, αλλά νομίζω ότι τα σκάνδαλα που ταλανίζουν το ποδόσφαιρό μας (και όχι μόνο) και εντεχνιέντως κάποιοι τα συντηρούνε, μάλλον έχουν κάποια σχέση με την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση και την ανοχή που δείχνουμε στα σκληρά μέτρα που βιώνουμε πλέον καθημερινά στο πετσί μας.
     Τέρμα η αποχαύνωση! Αφύπνηση τώρα. Όλοι πρέπει ν'αντισταθούμε σ' αυτά που γίνονται για εμάς χωρίς εμάς. Ας σηκωθούμε από τις γούβες των καναπέδων μας και ας ασκήσουμε την μοναδική μορφή πίεσης που μας έχει απομείνει: όλοι στους δρόμους να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει.
                                                                                              
Υ.Γ.
" Οι ωραιότερες θάλασσες ,
είναι αυτές , που δεν αρμενίσαμε ακόμα ...
Τα πιο όμορφα παιδιά ,
δεν έχουν μεγαλώσει ακόμα ...
Το πιο όμορφο τραγούδι ,
δεν έχει ακόμη τραγουδηθεί ...
Τις πιο όμορφες μέρες μας ,
δεν τις έχουμε ακόμα ζήσει ...
Κι αυτό που θέλω να σου πω ,
το πιο όμορφο απ' όλα,
δεν στο 'χω πει ακόμα ...
Μάθε να περιμένεις με υπομονή,
τα ωραιότερα , ειν΄ αυτά που έρχονται ! ... "
Ναζίμ Χικμέτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου